Doğru araç ve gereçlere sahip olduğunuzda ters ozmoz filtrelerini değiştirmek kolaydır. Bir ters ozmoz filtresini kendi başınıza değiştirmek için mutlaka sıhhi tesisat tecrübesine sahip olmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken aşağıda vurgulanan adımları dikkatlice takip etmektir.
Her ters ozmoz sistemi aynı filtreyi kullanmaz. Yanlış bir yedek filtre takmak, tüm RO sisteminin verimliliğine müdahale edebilir. Bu nedenle, önce sisteminizdeki filtre türünü kontrol etmeli ve doğru değiştirmeyi aramalısınız.
İhtiyacınız olan filtre türlerinden emin değilseniz, önerilen değiştirmeleri bulmak için üreticinin kılavuzuna bakın. Genel olarak, ters osmoz sisteminde üç set filtre ve bir RO membranı vardır. Üç filtre şunları içerir:
Pazara çıkmadan önce ters osmoz sisteminizde değiştirmeniz gereken filtre türünü öğrenin.
Yeni yedek filtreyi takmaya hazır mısınız? Değilse, hazır oluncaya kadar paketli bırakmalısınız. Filtreyi vaktinden önce ambalajından çıkarırsanız, etkinliğini azaltabilecek kiri, tozu ve diğer kirleticileri hapseder.
Ayrıca, yeni yedek filtreyi takarken çıplak ellerinizle dokunmamalısınız. Aksi takdirde, filtreleri kirletebilirsiniz. Filtreleri tutarken temiz lastik eldivenler giyebilirsiniz. Alternatif olarak, ellerinizi temiz sabunlu suyla iyice yıkayabilirsiniz.
Ters ozmoz sistemini bakıma hazırlamak için, sisteme daha fazla su akmasını önlemek için besleme suyu besleme valfini kapatmanız gerekir. Ayrıca, sistemin depolama tankına ve buzdolabınıza (varsa) su sağlayan vanaları kapatın.
Bu noktada, RO musluğunu açarak RO sisteminin basıncını da düşürmeniz gerekir. Tankta kalan tüm suyu boşaltın ve damlama durduğunda muslukları kapatın. Sızan suyu tutmak için sistemin altına sığ bir kase yerleştirmek de iyidir.
Belirtildiği gibi, ters ozmoz sistemleri, ayrı bölmelerde teçhiz edilmiş farklı tipte filtrelere sahiptir. Bu nedenle, muhafazayı değiştirmeniz gereken filtrelerle tanımlamanız gerekir. Daha sonra bölmeyi sökmek olan bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Filtrenin muhafazasını çıkarmak için saat yönünde çevirmeniz gerekir. Muhafaza sıkıca vidalanmışsa, görevi basitleştirmek için bir filtre anahtarı kullanmanız gerekebilir. Tüm kirleticileri çıkarmak için muhafazanın içini temiz, ılık ve sabunlu suyla temizleyin. Hatta ön filtre bölmesini dezenfekte edebilir ve daha sonra iyice durulayabilirsiniz.
O-ringler, RO sisteminin hayati bir bileşenidir. Etkili filtreleme için sistemin kapatılmasına yardımcı olurlar. Muhafazanın vidalarının olduğu noktanın yakınında bir veya iki O-ring bulacaksınız. Muhafazayı geri vidalamadan önce O-halkalarının iyi durumda ve doğru yerde olduğundan emin olun.
O-ringler aşınmış veya hasar görmüşse, sistemin verimini düşürecektir. Bu nedenle, sızıntıları önlemek için hasarlı O-ringleri yenileriyle değiştirmeniz gerekecektir. O-ringler iyi durumdaysa, yalnızca silikon gres kullanarak yağlamanız gerekebilir.
Filtre muhafazasını temizledikten ve O-halkalarının durumunu kontrol ettikten sonra, yeni filtreyi muhafazaya yerleştirin. Özellikle, filtrenin siz onu zorlamadan kasaya sorunsuz bir şekilde kayması gerekir. Aksi takdirde, yanlış boyutta bir filtre satın almış olabilirsiniz.
Yedek filtreyi muhafazaya yerleştirdikten sonra, muhafazayı ters ozmoz sistemine geri takmaya devam edin. Sızıntıları önlemek için filtre bölmelerini sıkıca vidaladığınızdan emin olun. Üreticinin kılavuzundaki talimatları takip edebilirsiniz.
Artık ters ozmoz sisteminize yeni bir filtre taktığınıza göre, su besleme vanasını açarak su beslemesini yeniden sağlamanız gerekir. Ayrıca, suyu depolama tankına taşıyan vanaları da açmalısınız. Ayrıca herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
Su kaynağını geri yükledikten sonra, depolama tankının hızlı bir şekilde dolmasını sağlamak için muslukları kapatın. Depo dolduğunda, ilk başta musluktan çıkan suyun renginin değiştiğini fark edeceksiniz. Depodaki tüm suyu atmanız gerekir çünkü içinde yeni filtrelerden temizlenmiş karbon parçaları vardır. Tankın ikinci kez dolmasına izin verin ve ayrıca suyu boşaltın. Bu noktada temiz, güvenli içme suyuna erişiminiz olacak.
RO sisteminizin faydalarını en üst düzeye çıkarmak için , ters osmoz membranlarını ve filtrelerini ne zaman değiştireceğinizi bilmelisiniz. Genel olarak, her zaman güvenli ve kaliteli içme suyu elde ettiğinizden emin olmak için RO filtrelerini düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Aksi takdirde, sağlığınızı riske atarsınız.
Bununla birlikte, filtre değiştirme sıklığı, besleme suyunun durumu ve günlük tükettiğiniz su miktarı gibi faktörlere bağlı olacaktır.
Besleme suyu kaynağında su sertliğinden sorumlu çok sayıda tortu ve mineral varsa, daha kısa ömür nedeniyle filtreleri daha sık değiştirmeniz gerekecektir.
Ayrıca arıtılmış RO suyunu içip yemek pişirmek için de kullanırsanız filtreler kapasite sınırlarına daha çabuk ulaşacaktır. Dolayısıyla, sistemin filtrelerini de daha düzenli değiştirmeniz gerekecektir.
RO filtrelerinizin değiştirilmesi gerektiğini nasıl anlarsınız? Aşağıdaki işaretlere dikkat edin:
Şimdi, her bir RO filtresi türünü ne zaman değiştirmeniz gerektiğine bakalım.
Tortu ön filtreleri genellikle besleme suyu kaynağında bulunan büyük tortu parçacıklarını yakalar. Bu tür parçacıklar arasında pas, silt, kir, kum ve diğer büyük döküntüler bulunur. Böylece, hassas RO membranını tortuların yıkıcı etkilerinden koruyacaktır. Sisteminizin ön filtrelerini yılda en az bir kez değiştirmeyi düşünün.
Filtreleme işleminin ikinci aşamasında karbon ön filtreler mevcuttur. Genellikle blok veya granüler formda katalitik veya aktif karbon içerirler. Neyse ki, filtreler sudaki kötü koku ve tattan sorumlu olan klor ve uçucu organik bileşikler gibi kirleticileri gidermeye yardımcı olur. Filtreleri yılda en az bir kez değiştirebilirsiniz.
Bu aşamadaki karbon filtreler, ilk iki filtreyi geçmeyi başaran pestisitlerin ve organik bileşiklerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Hassas RO membranına zarar verebilecek parçacıkları ortadan kaldırarak suyu parlatır. Neyse ki, karbon son filtreler iki yıla kadar dayanabilir. Bunları en az iki yılda bir değiştirmeyi düşünün.
Ters ozmoz filtrelerini değiştirirken, RO membranını da değiştirmeyi unutmamalısınız. Sisteminizin verimliliğini artırmak için membranı en az iki yılda bir değiştirmeniz gerekir.
Özetle, RO membranını değiştirirken izlenecek adımlar burada.